En liten video som viser hvor mye fernissering av et maleri kan ha å si for enkelte malerier for å få frem dybden i maleriet igjen.

Særlig malerier malt med jordfarger kan falme mye når de tørker samt at de kan få blanke partier som ikke blir så pene. Da er ferniss en fin måte å få tilbake gløden i maleriet på samtidig som en også beskytter maleriet fra tidens tann.

Det finnes et hav å velge mellom når det gjelder ferniss og det kan være lurt å eksperimentere litt på hva du synes fungerer på dine bilder. Selv synes jeg matt og satin (halvblank) fungerer fint. På dette maleriet har jeg valgt å benytte Winsor & Newton halvblank ferniss for oljemaleri. Selve maleriet er malt med 50/50 Sennelier Green For Oil thinner (i stedet for terpentin) og linolje.

Her ser du før og etter sammenligning av maleriet:

Før og etter fernissering av «The Golden Moth»
Før og etter fernissering av «The Golden Moth»

Tips:
Husk å vente lenge nok før du fernisserer maleriet ditt når du har malt med olje. Det er vanlig å måtte vente fra 1/2 år til 1 år før man er sikker på at alle lagene er helt tørre. Om du har det travelt kan Retouching Varnish være et alternativ.