Ekspedisjonen som skulle bekrefte en teori.

Denne boken er riktignok ikke noe litterært mesterverk, men er en bok som forteller en besnærende historie om en mann som var så sta at han var villig til å satse alt på sin teori.

Boken

(utgitt 1948)

I 1947 la Thor Heyerdahl og fem kamerater ut på den hasardiøse flåteseilasen som bar navnet Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heyerdahl ville krysse Stillehavet på en balsaflåte for å bevise at Polynesia kunne ha blitt befolket av søramerikanske indianere. Ingen trodde han skulle klare det.

Resten er historie – en historie om 8000 kilometer over åpent hav, 101 eventyrlige døgn og et mannskap som oppnådde det umulige. Den fantastiske fortellingen om ferden ble første gang utgitt i 1948 og har siden blitt lest av generasjoner. Boken er oversatt til over 70 språk.

En teori

Kunne stammer fra Sør-Amerika ha krysset Stillehavet i et primitivt fartøy og bosatt seg i Polynesia? Ja, mente Thor Heyerdahl. Reisen med Kon-Tiki skulle sannsynliggjøre teorien hans.

Gåten om hvordan det polynesiske folket hadde havnet i det isolerte øyriket i Stillehavet, opptok en rekke vitenskapsfolk. I 1940-årene, da Heyerdahl ble interessert i spørsmålet, var de fleste imidlertid blitt enige om at polynesierne måtte ha innvandret fra Asia.

Heyerdahl gikk bokstavelig talt motsatt vei. Han mente at polynesierne – båret av den kraftige passatvinden – var kommet seilende fra øst, nærmere bestemt fra Peru i Sør-Amerika. Heyerdahl bygde teorien sin på at det på flere øyer i Stillehavet fins steinarbeider i form av menneskelignende statuer, trinnformede pyramider og store portaler og murer, lik de som fins i Peru. Han fremhevet også tidligere oppdagelsesreisendes observasjoner av at mange polynesiere var svært lyse i huden.

En innfødt polynesier fortalte Heyerdahl legenden om den peruanske høvdingen Kon-Tiki, som etter et angrep flyktet over havet med en del av folket sitt. Da følte Heyerdahl at brikkene falt på plass. En av innvendingene det etablerte forskermiljøet hadde mot Heyerdahls teori var at det ikke var mulig å krysse Stillehavet med datidens primitive flåter. Den misforståelsen ville han rette opp med Kon-Tiki-ekspedisjonen.

I dag er Heyerdahls teori tilbakevist av DNA-analyser. De beviser at Polynesia ble befolket fra Asia.

Tekst hentet fra www.historienet.no
Skrevet av Else Christensen, 23.08.2010

Thor Heyerdahl

  • Eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer.
  • Født 6. oktober 1914 i Larvik
  • Studerte zoologi og geografi ved Universitetet i Oslo fra 1933.
  • Død 18. april 2002 i Colla Micheri, Italia