Hvordan fernisserer du et maleri? Om du skal fernissere et oljemaleri (varnish a oil painting) er det noen regler du må være klar over før du setter i gang. Her forklarer jeg litt hvorfor, hvordan, samt viser et før og etter bilde i tillegg til en video av selve prosessen for å få tilbake dybden og gløden.

Hvorfor bør du fernissere et oljemaleri?

Ved å påføre ferniss på et oljemaleri eller akrylmaleri får du en jevn glans/matthet og du beskytter maleriet fra tidens tann. Særlig malerier malt med jordfarger kan falme mye når de tørker samt at de kan få blanke partier som ikke blir så pene mot en ellers mattere flate. Da er ferniss en fin måte å få tilbake gløden i maleriet, en kan også løse mye av disse blanke partiene ved å «olje ut» maleriet rett etter at maleriet er helt ferdig.

Hva er ferniss?

Ferniss (varnish på engelsk) er litt som en lakk man legger på for å beskytte underlaget og kan fjernes. Fernissering er det aller siste du gjør med et oljemaleri.

Må jeg fernissere mine malerier?

Nei, du trenger ikke å fernissere maleriene når du er ferdig med dem, dette er helt valgfritt. Noen ganger har man heller ikke tid til å vente på at et oljemaleri er helt tørt fordi man skal ha det på utstilling og/eller selger det.

Hvordan fernisserer du et maleri?

Se fernissering av mitt lille oljemaleri «The Golden Moth» og les om prosessen lengre ned.

Hvor lenge burde oljemaleriet tørke før du kan fernissere?

Husk å vente lenge nok før du fernisserer maleriet ditt når du har malt med olje. Det er vanlig å måtte vente alt fra 1/2 år til 1 år og noen ganger så lenge som 1 og 1/2 år før man er sikker på at alle lagene er helt tørre. Om du har det travelt kan Retouching Varnish være et alternativ.

Hvilken ferniss skal du bruke?

Det finnes et hav å velge mellom når det gjelder ferniss og det kan være lurt å eksperimentere litt hva du synes fungerer på dine bilder. En kan også bruke spray. Selv synes jeg matt og satin (halvblank) flytende ferniss fungerer fint. På «The Golden Moth» har jeg valgt å benytte Winsor & Newton halvblank ferniss for oljemaleri. Selve maleriet er malt med 50/50 linolje og Sennelier Green For Oil thinner (i stedet for terpentin).

Hvordan fernisserer du et maleri?

Når du endelig har ventet lenge nok og bestemt deg for ferniss er det bare å sette i gang med jobben. Her er noen steg for steg tips for prosessen:

  1. Fernisser et sted med mye lys og som er så støvfritt som mulig.
  2. Tørk av med en fuktig støvfri microfiberklut (la tørke).
  3. Bruk en pensel regnet for oppgaven (om du ikke bruker spray).
  4. Ha en palettkniv tilgjengelig for å fjerne støv/hår.
  5. Legg kun et tynt lag og la det tørke godt mellom hvert lag (2-3 lag bør holde).
  6. Forsøk å la det tørke et sted det ikke er for mye støv (er det lite av størrelse kan du for eksempel plassere det i en REN pappboks).
  7. Håndter maleriet forsiktig til fernissen har herdet helt (noen fernisser kan være litt klissete).
  8. Ikke pakk det inn i plast eller lignende før det er helt herdet.
  9. Vent noen uker før innramming da det kan ta litt tid før fernissen herder helt.

Her ser du før og etter sammenligning av maleriet:

Før og etter fernissering av «The Golden Moth»
Før og etter fernissering av «The Golden Moth»
The Golden Moth, oljemaleri hengende på vegg av Elisabeth Berggren Hansen
Ferdig fernissert og helt tørt.

Flere eksempler på fernissering av malerier:

Noe du lurer på angående fernissering?

Akryl har jeg ikke mye erfaring med og jeg er heller ingen ekspert på fernissering av oljemalerier men jeg deler gjerne den kunnskapen jeg har om temaet. Så har du spørsmål er det bare å spørre.